Recepty z našich výstav

Ředkvičková pomazánka

Z. Menšíková

 suroviny:

250 g měkký tučný tvaroh

50 g másla

2 lžíce na drobno nasekaných ředkviček

2 lžíce na jemno nasekané pažitky

½ menší cibule jemně nasekané

2 lžíce zakysané smetany,

sůl a koření

postup:

Tvaroh ušleháme s máslem a smetanou, přidáme najemno nasekanou ředkvičku, cibuli a pažitku, vše zamícháme a dochutíme, necháme odležet v lednici, podáváme s tmavým chlebem.

 

Bylinková pomazánka

Z. Menšíková

suroviny:

2 ks sýr lučina (bez příchutě)

100 ml zakysané smetany

1 stroužek česneku,

1 lžíce rozdrcené bazalky

1 lžíce rozdrceného rozmarýnu

1 lžíce rozdrcené petržele

1 lžíce rozdrcené pažitky

30g mandlí

20g parmazánu

4 lžičky olivového oleje

sůl, pepř barevný.

postup:

Bylinky se soli a česnekem rozdrtíme v hmoždíři, pak přidáme mandle a parmazán, vše rozdrtíme, pak přidáme olej a zamícháme. Pokud nám zůstanou bylinky můžeme je uschovat v uzavřené skleněné nádobě v lednici. Sýr lučina a 100ml zakysané smetany zamícháme, přidáme bylinky, dochutíme a necháme odležet v lednici. Podáváme s tmavým pečivem.

 

Rajčatová pomazánka

Z. Menšíková

suroviny:

200 g čistý sýr lučina

2 kostky (100 g) mascarpone

3 g másla

3 lžíce smetany ke šlehaní

2 lžíce najemno nasekaných sušených rajčat naložených v oleji a  rozmarýnu (bylinkách)

1 malý stroužek česneku

sůl, pepř 3 barev.

postup:

Rozmícháme máslo s lučinou a necháme 30 minut v pokojové teplotě, pak spolu s mascarpone, opatrně vyšleháme, přidáme najemno nasekané rajčata a nastrouhaný česnek, zředíme šlehačkou a podle chuti osolíme a dochutíme, necháme v lednici odležet. Můžeme ozdobit malým kouskem petrželky a podáváme jak s tmavým tak světlým pečivem.

 

Bylinkové pesto

Z. Menšíková

suroviny:

2 svazky bazalky

1 svazek petržele

50 g nastrouhaný parmazán

100 g nastrouhaných oloupaných mandli

5 stroužku česneku

olivový olej

postup:

Bylinky opláchneme, osušíme a otrháme listy od stonku, pár lístků dáme do hmoždíře, přidáme sůl a rozdrtíme, přidáme parmazán, mandle, nadrobno nakrájený nebo prolisovaný česnek a bylinky. Vše rozdrtíme, pak přidáme olej a všechno promícháme, dáme do skleničky a uzavřeme. Tak můžeme přebytek bylinek uchovat v lednici. Bylinkové pesto můžeme přidávat do různých pokrmů a pomazánek.